Заниманията – описание


 

Информация за комплексите в различните групи

Всяко занимание включва комплекс (модул), който се усвоява в рамките на няколко месеца, като се започва с много леки, отпускащи практики, напредва се постепенно и бавно с всеки отделен модул, за да се стигне го усвояване на класически йога техники. Едни и същи практики се затвърждават по време на целия модул.

Всяко занимание се състои от:

Подготвителна част – Отпускане и въвеждане на ума и тялото в медитативно осъзнаване.
Основен комплекс от йогийски пози, които постепенно усложняват, добавят се детайли и се дават различни варианти съобразени със здравословното състояние.
Дихателни практики – Започва се от най-семпли техники за осъзнаване на дишането и разширяване на дихателния капацитет и постепенно се напредва в преподаването на класически пранаями.
Активна водена релаксация – за абсолютно начинаещи и в последствие Йога Нидра – йогийски сън, в който тялото и умът са в покой, а съзнанието е будно и следи инструкциите на водещия.
В по-напредналите групи се преподават медитативни техники и пеене на мантри.

И още информациите за отделните нива на групите:

МОДУЛ АБСОЛЮТНО НАЧИНАЕЩИ СЕ БАЗИРА НА:

Анти-ревматичен комплекс:

Премахва блокажите в ставите, огъвкавява мускулите, успокоява ума. Подходящ за хора, които никога не са се занимавали с йога, или имат болки в ставите; възстановяване след операция, или с други здравословни проблеми; възрастни

Комплекс за храносмилателната система.

Подобрява функционирането на храносмилателна система, както и мускулатурата на корема, бедрата, гърба, Стяга корема, бедрата, ханша, огъвкавява гръбнака.

Комплекс за премахване на енергийните блокажи в тялото:

Лесни динамични практики, подходящи за обездвижени, схванати летаргични хора,с ниска енергия. Практиките тонизират корема и тазовата област, полезни са преди и след раждане, при гинекологични проблеми.

 

СЛЕД НИВО АБСОЛЮТНО НАЧИНАЕЩИ СЕ ПРЕМИНАВА КЪМ:

Начинаещи

Комплексът повтаря и добавя по-сложни варианти на практиките от абсолютно начинаещото ниво, като има постепенно въвеждане в класическите йога практики. Препоръчва се след нивото за абсолютно начинаещи и преди „Поздрав към слънцето” като подготовка и плавно преминаване към по-натоварващи асани.

Поздрав към слънцето

Към практиките за начинаещи се добавя детайлно усвояване на динамичен комплекс от пози с енергизиращ и тонизиращ характер. Препоръчва се курсистите да са минали модула за абсолютно начинаещи и подготвителния комплекс за усвояване на позите от слънчевите упражнения.

 

И В ПОСЛЕДСЪВИЕ ПО ЖЕЛАНИЕ:

Хата йога; Динамична йога

Включва Поздрав към слънцето и Поздрав към луната и комплекс от класически асани. Акцентира се върху класическата йога асани и пранаями – малко по-сложни пози, с повече задържане. Препоръчва се за здрави хора, които имат нужда от по-силови практики.

Интегрална йога; Раджа йога

Включва Поздрав към слънцето и Поздрав към луната, комплекс от класически асани, пранаяма и медитация; пеене на мантри. Подходящ е за хора, които са практикували повече от една година Сатянанда йога в нашите курсове и са минали подготвителните нива Абсолютно начинаещи и Поздрав към слънцето.