Паванмуктасана 1

Ползите от практикуване на Антиревматичния комплекс

Практиките в Паванмуктасана 1 (ПМА1) раздвижват ставите и мускулите около тях. И това е хубаво, защото синовиалната мембрана произвежда синовиална течност в ставата, само когато краищата на костите се допират до самата става.  Активното отделяне на течност се осъществява единствено при движение на ставата, в противен случай тя изсъхва.  Обичам да си представям това  като мокра гъба, с която търкам краищата на костта така че,  да се покрие с течност. Това означава още, че за  да се овлажни всяка част на ставата тя трябва да бъде развижена с всички видове движения.

Мускулното движение , с което се раздвижва ставата, също е полезно.  При масаж често използвам техниката на свиване и отпускане на мускулите.  Това усещане е особено осезаемо при подготовката за йога нидра, когато силно напрягаме мускулите така, че при отпускане  да усетим релаксацията в тях.  В практиките на ПМА1 мускулите преминават през редица цикли на стягане и отпускане и това има аналогичен ефект.

Крайният резултат е по-голямото отпускане на мускулите. Но има и ползи, които не са толкова очевидни.

Свиването (и отпускането) на мускулите води до изпомпване на течност към всички системи функциониращи в тялото. Представям си тялото като една много голяма гъба, която е напоена с течност. Течността се намира в междуклетъчното пространство (интерстициум). Тя съдържа всички полезни и жизненонеобходими вещества за тялото.  Чрез кръвта в нея се вливат хранителни вещества и пак чрез нея достигат до клетките на тялото.  Тази течност изхвърля и отпадъците, и шлаките от клетките, които са известни като токсини (въпреки че по-точният термин е метаболитен отпадък).  В течността също така циркулират остатъци от мъртви клетки, бактерии, вируси и др.

При практикуване на ПМА1 мускулите около ставите упражняват лек натиск върху лимфните капиляри, като че те се отварят и започват да засмукват телесната течност в лимфната система.  Налягането необходимо за това е много малко. То е съпоставимо с услието необходимо, за да преместим с пръст клепача върху очната ябълка.  По-силно налягане би свило капилярите и те не биха били в  състояние да пропуснат течността.  Така че дори и по-леките упражнения от ПМА1 водят до захранване на лимфната система с телесна течност.

Вече в лимфната система тази течност се изтласква чрез мускулните движения от крайниците до ключиците и оттам се връща в кръвообращението през подключичните вени точно над сърцето. Оттам в кръвта чрез органи като бъбреците тялото филтрира това, което не е необходимо.

Така че, изтласкването на телесна течност с всичките токсини и шлаки от краката до ключиците е доста дълъг процес, който изисква непрестанни мускулни контракции.

Поради това си мисля, че последователното извършване на цялата серия от асани  от ПМА1  е важно.  Целта е не е само да се смажат ставите, а и да се „изпомпа” телесната течност с всичките и токсини и други съставки (бактерии, вируси и др.) от крайниците до ключиците,  където  могат да бъдат изхвърлени като отпадни продукти.

Така телесната течност се насища по естествен начин с хранителни вещества. Не е чудно, че човек се чувства по-добре.

Това е причината, поради която толкова често се споменава, че ПМА1 „изхвърля токсините”.   Забележете също, че точно лимфната система съдържа и много от имунните клекти, които атакуват и унищожават бактериите, вирусите и др.,  така че ПМА1 „подсилва имунната система” като придвижва шлаките в тялото покрай имунните клетки, които разрушават всички патогени и по този начин изграждат една по-силна имунна система.

За още по-добрия обмен  на лимфа в областта на корема и гръдния кош спомага и дълбокото коремно дишане (съществуват данни за 50% по висок лимфен приток в резултат на това).  Изпълнението на модифицирани практики от ПМА2, като например Супта Паванамусктасана, също засилват този  ефект.

На такава модификация попаднах в една книга за масаж, в която пишеше да се поеме дълбоко въздух в корема и след това силово да се издиша като в същото време коремните мускули се свият.

Тези движения упражняват натиск върху дълбок лимфен резервоар, наречен cisterna chyli и изтласкват лимфната течност още по-нагоре.

Забележе, че леките упражнения като ПМА1 не са от полза само за крехки и болнави хора.   Техниката, която описах по-горе е от книгата „Терапевтичен масаж за атлети“ на Пат Арчър и е предназначена за професионални атлети.

Движейки се лимфата изчиства продукти като млечна киселина и по този начин улеснява бързото възстановяване на организма, при натъртвания и подутини.

Също така намалява концентрацията на шлаки в телесните течности  като увеличава концентрацията на хранителни вещества в тях.

Шон Мартин