Теменуга Стайкова – Tejomaya


По професия е педагог. На 26 годишна възраст започва да посещава курсовете по йога на Венцислав Евтимов за около година. От пролетта на 1997 продължава редовните си йога практики при Ани Павлова. През октомври 2001 – януари 2002 завършва 4-месечен курс по йога в Бихар Йога Бхарати – Индия. Toгава приема посвещение в Карма санняса с духовното име Теджомая. (От санскрит се превежда като изпълнен със светлина и сияние).Част от характеристиките на това име са, че такава личност работи добре с хората и има потенциала да вдъхновява, което означава, че успешно може да е учител или консултант. Освен това има вътрешното желание да служи на другите по методичен и усърден начин. Каква по-добра реализация от мисията на йога учител. С благословията на своя гуру Парамахамса Ниранджанананда Сарасвати, след като се връща в България, започва да води йога занимания в малки групи.

За Теджомая преподаването на йога е обмен на енергия, начин хората взаимно да се учат, развиват и израстват. Това е една от сбъднатите й мечти. Възможността да помага на хората да се чувстват по-добре е нейното призвание. В личните си търсения достига до разбирането, че човек трябва да споделя с другите своите знанията и опит, колкото и незначителни да са те, тогава може да израства духовно и да се развива. Осъзнава, че отговорността е голяма и това я мотивира да се усъвършенства.
Голяма част от времето и енергията си отделя за професионално израстване и личностна трансформация. Участва в курсове, семинари и събития, организирани от Българска Йога Асоциация. Редовно посещава Сатянанда ашрамите в Индия и Гърция, където се набляга на карма йога и безкористно служене. Пътува интензивно в различни части на света и посещава ашрами, духовни центрове, храмове, поклоннически високоенергийни места. С радост споделя вдъхновението, впечатленията и мъдростта си, запалвайки искрицата светлина у тези, които я търсят.
В преподаването си използва методите на Сатянанда йога. Тази система е характерна с това, че поднася по научно обоснован начин древното знание за йога в много достъпен и лесен за вид. Акцентът е върху осъзнаването и насочването към дълбока личностна трансформация не само на физически план. Практиките са достъпни за всички на физическо ниво; но в същото време има голяма дълбочина на преживяванията на ниво ум, емоции. Подходът е интегрален. Включват се асани, пранаяма, йога нидра, медитации, шаткарми. Именно интегралният подход е това, което привлича Теджомая. Постигането на финия баланс между тяло, ум, емоции е обект на нейното търсене и лична цел.
Интересува се също от аюрведа. Счита, че йога и аюрведа са абсолютно взаимносвързани и че тяхното съчетаване е необходимо, за да имаме пълноценно въздействие от йога практиките.
Освен курсове по йога, Теджомая води индивидуални йога занимания с акцент йога терапия, изготвя комплекс от индивидуални практики, базиран на конкретните нужди. Също така провежда йога събития, които обхващат в по-голяма дълбочина теми извън редовните практики. Любимите й насоки са работата върху емоциите и ума.
В последните години преподава йога в корпоративния бизнес за хора работещи в офиси и задълбочава изследванията си в областта на предотвратяване симптомите на Burnout (професионално прегаряне)

Има дипломи за завършени
4 месечен сертификационен курс в Бихар Йога Бхарати (Индия) – 2002
Курс за йога инструктори към НСА – 2005
Certificate Course in Yoga therapy – 2007 Yoga Vidya Гурукул (Индия) – 2008
Diploma course in Yogic studies към Yoga Vidya Гурукул (Индия) – 2008
Yogic Studies 2 към Европейската Сатянанда Йога Академия, 2009
Тeacher training 1 (RYS 200) – 2011 към Йога Академията на Северна Америка -(САЩ)
Тeacher training 2 (RYS 500) – 2013 към Йога Академията на Северна Америка -(САЩ)