Джала нети

(промивка на носа със солен разтвор)

jalla-neti-3

Ползи: Джала нети премахва слузта и замърсяванията от носните пътища и синуси­те, като позволява на въздуха да протича безпрепятствено през тях. Тя помага за предотвратяване и лекуване на болести по дихателните пътища като астма, пневмония бронхит и белодробна туберкулоза. Помага за облекчаване на алергии, простуди и синузит.

Джала нети стимулира различните нервни окончания в носа, като по този начин активира дейността на мозъка и цялостното здраве на индивида. Спомага за облекчаване на тревожност, гняв, депресия,  Постига се ба­ланс между дясната и лявата ноздра и съответно между лявото и дясно полукълбо, което води до състояние на хармония и баланс в цялото тяло и системите, управляващи кръвообращението и храносмилането. Има успокояващо действие, премахва сънливост и създава усещане за лекота и чистота. Подобрява обонянието и състоянието на ушите, очите и гърлото.

Противопоказания: Ако имате хронично кръвотечение от носа, ушни инфекции не трябва да правите джала нети, без да се посъветвате със специалист. Не практикувайте ако носът в момента е напълно запушен.

Подготовка: За практиката е необходи­ма нети лота (каничка за нети). Лотата  прилича на чайник – може да бъде пластмасов, метален, керамичен, но накрай­никът на чучура трябва да пасва удобно в ноздрата.

Напълвате съда с вода, топлина – телесна температура (съвсем удобно е да се ползва топла вода от чешмата ).  Прибавяте фино смляна сол  – може най-обикновена готарска в пропорция една чаена лъжичка на половин литър вода или малка по размер лъчичка за цялото съдче. Разбърквате добре, така че солта да се разтвори напълно. Солта изравнява осмотичното налягане на водата с това на телесните течности и по този начин предпазваме слузните мембрани в носа. Ако изпитате неприятно усещане и напрежение, това е признак, че солта е или твърде малко, или твърде много. Възможно е също температурата на водата да не е еднаква с температурата на тялото.

Промиване на ноздрите: Изходната позиция за Джала нети е стабилен разкрачен стоеж с наведено напред тяло. Носът трябва да е отпушен. Проверявате коя ноздра е по-отпушена. Поставяте плътно чучура в нея. Накланяте торса и завъртате главата – лотата е отгоре. Дишате през цялото време през устата. Повдигате каничката и намествате главата си така, че водата да започне да изтича през долната ноздра. Когато половината от водата премине през ноздрите, сваляте лотата, връщате главата в центъра и оставяте водата да изтече от носа. Изчистете водата и слузта, като издишате няколко пъти през носа. После с останалата част от водата продължавате през другата ноздра.

Следва подсушаване на ноздрите: изправете се. Запушете дясната ноздра с пръст и издишайте бързо, но внимателно и леко (подобно на Капалабхати пранаяма )  през лявата 10-20 пъти, за да излезе вoдата от носа. Направете същото и с другата ноздра, а след това и с двете заедно. Повторете процедурата с наклонена настрани глава, а после наведена надолу към коленете.

Накрая за да запазите лубрикацията на ноздрите, можете да ги намажете отвътре с малко естествено масло – гхи, сусамово олио, зехтин.

Най-добре джала нети се практикува като част от сутрешния тоалет преди асаните и пранаямите. Ако е необходимо, може и по всяко друго време на деня, но не и непосредствено след хранене.

Тази практика отнема около 5 минути и при нормално състояние се изпълнява един път дневно. При тежки простуди, синузити, хрема алергии или други заболявания, може да се изпълнява и до няколко пъти на ден.

Внимание: Водата трябва да изтича само през носа. Ако навлезе в гърлото или в устата, означава, че главата не е правилно наклонена – променете ъгъла. След практиката се уверете, че носът е добре подсушен и не е останала вода в ноздрите и синусите. В противен случай може да се получи възпаление на носните пътища и да се появят признаци на простуда. Не издухвайте носа твърде силно, както при хрема. Ако използвате сила, останалата в синусите вода и слуз може да отиде в ушите и да предизвика запушване на ушния канал, възпаление, болка.

 

 

Един зъболекар редовно изпраща пациентите си в йога студиото като ги съветва да правят пречистване на синусните канали за изчистване на слузта.

Пречистването на носа с хладка солена вода успешно се въвежда в много от клиниките по респираторни заболявания.

Чувала съм, че такова съдче има в раницата на всеки войник от немската армия. Останах приятно изненадана, когато бях в САЩ, и открих три модела Нети Лота съдчета в най-обикновените им аптеки.

На енергийно ниво Джала Нети стимулира Агия чакра.

Практиката е много лесна, отнема само две – три минутки. Ще се уверите колко бързо ще усвоите пречистването, какво облекчение, лекота и чистота ще почувствате на момента.

 

По материали от Bihar school of yoga –  Асана Пранаяма Мудра Бандха

 

 

<< Назад към статиите