Раджа йога

Раджа означава „крал“. Раджа йога се дефинира като царска или кралска йога, по-висшата йога, известна още като йога за ума. Оновната и цел е да развива спящия потенциал на човека. В своите йога сутри, написани 400-500 г. пр. ХР. по времето на Буда, мъдрецът Патанджали, обучен йогин, систематизира древното знание. Сутрите на Патанджали се считат за класиески текст по йога, един от първите учебници по психология, в който се говори за проблемите на ума, фобиите, страха, нврозите и т.н.
В него са описани осемте степени на раджа йога:
1. Яма – социален кодекс за практикуващия йога
2. Нияма -вътрешна дисциплина
3. Асана – стабилна и удобна йогийска поза
4. Пранаяма – контрол над дъха и разширяване на жизнената енергия
5. Пратяхара – оттегляне на сетивата
6. Дхарана – концентрация, задържане на ума в една точка
7. Дхияна – медитация
8. Самадхи – сливане с висшата реалност
Първите четири степени се наричат Бахиранга йога и се определят като външната йога, която „променя външната личност, поведение и действия свързани с взаимодействието в света, с концепциите за название, форма и идея. Така четирите първоначални етапа на раджа йога са външните аспекти, чрез които ние сме способни да контролираме вритите или модификациите, (промените и разсейванията) на ума, които са повлияни от външните стимули и среда.“
Следващите четири етапа от Раджа йога се наричат Антаранга йога – вътрешна йога, “ това е умствен процес на наблюдение, анализ, отразяване, размишление, съзерцаване, медитация и достижение. Тези последни четири етапа спират навлизането на нови впечатления или врити в полето на съзнанието“.
Според Свами Ниранджанананда за да разктие спящия вътрешен потенциал, човек трябва да достигне нивото на себеприемане. Себеприемане и осъзнаване за себе си са двете първи стъпки, които трябва да бъдат направени в раджа йога. Той поставя също Яма и Нияма на пето и шесто място в осемстепения път на раджа йога т.е те стават част от вътрешната йога, а Пратяхара и Дхарана са преди тях – във външните етапи.

<< Назад към статиите